Blog o zvířatech

    ODUČENÍ PSA OD SBÍRÁNÍ POTRAVY ZE ZEMĚ: účinná doporučení od profesionálů

Sbírá váš pes všechno na ulici a naprosto nereaguje na vaše protesty? Jedná se o naléhavý problém, který vyžaduje rozhodná opatření. Tady nemluvíme jen o otázce hygieny a vašem znechucení: zvíře může sníst jed nebo se nakazit parazity. Touha hledat potravu čichem, kopat díry v naději, že najdou něco jedlé, je vlastnost povahy psa jakéhokoli plemene, takže odstranění tohoto zlozvyku je dost obtížné, ale stále možné.

 

    Kde začít?

Takže, aby se zvíře chovalo přiměřeně na ulici a „nevysávalo“ dvůr, tréninkový proces by měl začít doma. V bytě je pro majitele jednodušší ovládat chování psa a naučit jej základní povely. Hlavním pravidlem je pravidelný trénink. Neměli byste dělat výjimky, kvůli lenosti nebo nepozornosti. Domácí zvíře rychle pochopí: co se podaří jednou, podaří se i podruhé.

    Postup pro odnaučení psa sbírat ze země:

* Naučte svého psa povely „Fuj!“, „Dej!“. Neopakujte svůj příkaz dvakrát, neuchylujte se k trestu. Vaše slova by měla znít pevně, ale bez agrese. Je nepřijatelné, aby se vás pes bál.

*Krmit jen z misky. Nedovolte, aby váš mazlíček zalezl pod stůl a hledal drobky a kousky jídla. Jídlo lze podávat pouze z misky, která je umístěna v určité výšce, nebo z ruky. Pokud vám náhodou jídlo spadlo nebo vypadlo z misky, řekněte „Fuj!“ a nenechte ho posbírat kousky.

* Povzbudit. Pokud štěně najde jídlo na podlaze, řekněte „Fuj!“ a pak mu nabídněte pamlsek, který byl předem připraven.

* Jídlo – jen z rukou blízkých rodinných příslušníků. Pokud váš pes zvedne ze země, zakažte svým přátelům, příbuzným a sousedům pohazovat psovi jídlo na zem. V opačném případě pes začne přijímat potravu od cizích lidí a sbírat potravu hozenou před něj.

 

    Jedeme ven

    Domácí zvíře jasně dodržuje příkazy "Fuj!" a "Dát!"? Můžete začít fázi vnějšího tréninku. Je vhodné naučit štěně k nošení náhubku. Nahubek pomůže ochránit vaše štěně před pokušením chytit chutnou pochoutku ze země. V budoucnosti dovednost nošení náhubku umožní majiteli nestarat se o to, jak se pes bude chovat na veřejném místě nebo v dopravě.

 

 

    Nejprve se doporučuje vzít svého miláčka na procházku na vodítku. Pokud se štěně natáhne po atraktivním předmětu, zatáhněte ho prudce, ale ne příliš, a řekněte „Fuj!“ Tato akce rozptýlí kočka a přinutí ho věnovat pozornost majiteli. Jak zabránit tomu, aby dospělý pes sbíral potravu na ulici? Před procházkou si připravte několik lahví s kamínky/korálky, pískadlo, svazek starých klíčů a pod. Jakmile se pes při volné procházce přiblíží k odpadkovému kontejneru nebo chytí jídlo ze země, odhoďte láhev resp. jiná věc, která vydává hluk v jeho směru. Domácí zvíře by nemělo pochopit, co přesně leží před ním. V tomto případě pes nebude mít touhu „porazit“ zanedbaný objekt. Předstíraje, že jste to neudělali vy. Pes by měl mít asociaci s jídlem ležícím na zemi a strachem, který zažil. 

    Věnujte svému mazlíčkovi maximální pozornost na dvoře. Neustále ho zanedbávejte povely. Ať je štěně neustále něčím zaneprázdněno. Během přestávek mu nabídněte míček nebo jinou hračku kterou by nesl v ustach.

 


Z čeho se vyrábí suché krmivo pro psy a kočky?

Debaty o tom, jak a čím krmit kočky a psy, se vedou už tisíce let. Pravděpodobně neexistuje jediná správná odpověď. Ale většina majitelů souhlasí s tím, že hotové jídlo je nejvhodnější. A pokud začnete zjišťovat, z čeho se vyrábí suché krmivo pro psy a kočky, pochopíte, že je zdravé a bezpečné. Samozřejmě, mluvíme jen o kvalitní stravě.
Suché krmivo pro psy vzniklo 1860 letech. První psí sušenky vynalezl James Spratt, americký elektrikář. Od té doby se technologie jejich výroby zlepšila. Na vývoji receptur se dnes podílejí odborníci na výživu a veterináři, jejichž kvalitu kontrolují různé kontrolní orgány.
Vlastnosti výroby suché potravy
Z čeho se vyrábí suché krmivo pro kočky a psy? Jaké jsou jeho hlavní složky? Recepty výrobců se mohou lišit, ale dobré jídlo by mělo mít vyvážené zdroje bílkovin, tuků, sacharidů, jakož i vitamínů a minerálů. Jídlo obvykle obsahuje:
* masné složky;
* tuky (živočišné a/nebo rostlinné);
* vláknina (zelenina);
* obiloviny, brambory a jiné zdroje sacharidů;
* vitamín-minerální komplex;
*probiotika a prebiotika.
Toto je obecný popis toho, jak az čeho se vyrábí suché krmivo pro psy nebo kočky. Výrobci mění a zlepšují proces tak, aby vyhovoval jejich potřebám.
Suroviny jsou připravovány speciálním způsobem, drcené a zahřívané na teplotu 95-150°C. Potom se použije metoda extruze. Nejjednodušším mechanickým extrudérem je mlýnek na maso. Průmyslovou tvoří válec, spirálové šrouby a nástroj pro řezání a tvarování výrobků. Připravená směs prochází pod tlakem přes speciální otvory. Vytvoří se směs, která se poté nakrájí na podložky nebo se formují do granul. Navíc vitamíny, které jsou zničeny při tepelné úpravě, jakož i tuk mohou být nastříkány na suché granule, aby se zvýšil apetit zvířete. Výsledné suché krmivo pro psy obsahuje 3-11% vlhkosti, pro kočky - 4-10%.
Nyní vám řekneme podrobněji, z čehož se vyrábí suché krmivo pro kočky a krmivo pro psy.

Masové složky
Kočky a psi jsou predátoři. V přírodě je základem jejich stravy maso. Samozřejmě, za tisíce let společného života s lidmi se psi a kočky naučili trávit lidskou potravu bohatou na sacharidy. Hlavním prvkem jejich zdravého jídelníčku jsou stále bílkoviny, tedy maso.
Může to být hovězí, vepřové, jehněčí, králík, drůbež, ryby, ale také vnitřnosti - játra, srdce, žaludky. Jsou bohaté na živiny a jsou dobré pro psy.
Výrobci, kteří ušetří na krmivu, používají k výrobě kusy nevhodné pro stravu, odpadní masné výrobky. Mohou to být žíly, kůže, kosti atp. Na obalech se tyto složky skrývají za nápisem „masné výrobky“, „masné výrobky“, „produkty živočišného původu“. „Dobrá“ slova na obalu jsou čerstvá celá platýse, čerstvá kuře, mrazem sušená kuřecí játra, dehydrovaná krůta, jehněčí moučka atp. To znamená, že dobrý výrobce uvádí původ složky a způsob jejího zpracování. Nenechte se vystrašit slovem mouka, povíme si o tom dál.
Proč jsou zapotřebí dehydratace?
Obecně už víte, z čeho se vyrábí suché krmivo pro psy. Ale proč je tam mouka?
Čerstvé maso obsahuje spoustu vody a konečné krmivo by mělo být suché. Pokud smícháte všechny složky, bude trvat dlouho, než se zahřeje, aby se vypařila vlhkost. Během této doby se zničí mnoho užitečných látek a proces vaření se prodlouží a prodraží. Maso se odděleně suší (dehydruje) a poté se v případě potřeby mele na mouku. Takto se lépe promíchá s ostatními ingrediencemi. Výrobky lze také sublimovat – nejprve se velmi rychle zmrazí a následně suší ve vakuu. Takto se například zpracovává játra pro krmiva třídy cholistik, aby se zachovaly všechny její nutriční vlastnosti.

Zdroje sacharidů
Sacharidy jsou důležitou součástí krmiva pro zvířata. Sacharidy pomáhají vytvářet granule. Bez nich by suchá strava vypadala jako mouka a škrob, ze sacharidů pomáhá kouskům udržet si tvar. Zdrojem sacharidů jsou brambory, rýže, oves, pšenice, kukuřice. Výrobci holistického krmiva pro tyto účely často používají luštěniny. Také obiloviny, brambory a luštěniny jsou zdrojem vlákniny, jablka a jiné ovoce jsou zdrojem prebiotik, o tom si povíme níže.
Zrna jsou často považována za nežádoucí ve stravě psa, nejsou pro něj přirozená. Ale přidání pšenice do krmiva automaticky neznamená, že je nekvalitní a škodlivé. Otázkou je jeho množství. V dobrém jídle převažuje maso nad sacharidovou částí.

Živočišné tuky
Tuky dodávají tělu energii, jsou potřebné pro vstřebávání vitamínů A, D, E. Ale tuků by nemělo být mnoho, jinak bude mít zvíře nadváhu. V přírodě získávají dravci tuky živočišného původu, proto je žádoucí, aby v krmivu převládaly. Doplňkovým zdrojem vitamínů mohou být doplňky rostlinných olejů a rybího tuku.
Celulóza
Jednoduše řečeno, vláknina jsou ty části rostlin, které se nestráví v žaludku. V této formě se dostávají do střev, stimulují peristaltiku a jsou vylučovány z těla ven. Vláknina je nezbytná pro přirozené fungování trávicího traktu, při jejím nedostatku bude váš miláček trpět zácpou a jinými trávicími poruchami. Běžným zdrojem vlákniny v krmivu jsou řepná dužnina nebo dužnina. Drahá dietní krmiva používají sušenou zeleninu a ovoce.
Vitamíny a minerály
Výživa zvířat je navíc obohacena o vitamíny a minerály. Složení komplexu se liší v závislosti na účelu stravy - normy pro štěňata a koťata se liší od norem pro dospělé domácí mazlíčky. Samozřejmě, že produkty, ze kterých se krmivo vyrábí, již vitamíny obsahují. Ale některé z nich jsou zničeny během tepelného zpracování. Například aminokyselina taurin, která je pro kočky životně důležitá, se nachází v syrových játrech, ale při zpracování se ničí. Aby byla suchá strava plnohodnotná, přidává se do ní dodatečně po tepelné úpravě.

Konzervační látky
Krmivo pro psy a kočky je tlustý, bílkovinný produkt. Toto je ideální místo pro růst bakterií. Aby se zabránilo jeho znehodnocení, výrobci přijímají mnohá opatření. V první řadě jsou to dobré sušící a vzduchotěsné nádoby. Produkt tak oxiduje pomaleji, zachovává si chuť a vůni, která je přitažlivá pro domácí zvířata. Trvanlivost suchých potravin v balení je 1-1,5 roku. Po otevření - ne více než 1,5 měsíce (v tmavém a chladném místě)
Je zřejmé, že jen fyzikálními prostředky není možné dosáhnout tak dlouhé trvanlivosti. Jsou zapotřebí konzervační látky. Mohou být přírodního původu a syntetické. První obsahuje rozmarýnový extrakt a směs tokoferolů (známe ho pod názvem vitamin E), druhý obsahuje různé přísady s indexem E. Nebojte se jich: všechny byly testovány příslušnými regulačními úřady. Objeví-li se údaje o možném poškození organismu E-doplňky, jejich používání je zakázáno.
Abych to shrnul: konzervační látky/antioxidanty jsou důležitým prvkem krmiva. Díky nim zůstává strava pro domácího mazlíčka bezpečná a chutná.

Probiotika a prebiotika
Na obalu některých potravin si můžete všimnout zmínky o probiotikách nebo prebiotikách. Co to je a proč to kočka nebo pes potřebují?
Probiotika jsou živé bakterie, které jsou prospěšné pro tělo. Optimalizují střevní mikroflóru. Prebiotika jsou potravinové prvky, které stimulují růst a aktivitu prospěšné střevní mikroflóry. V přirozeném prostředí dravci jedí kořist úplně včetně obsahu střev, jedí trávu a v případě potřeby jedí trus příbuzných nebo býložravců. To pomáhá znovu osidlovat střeva prospěšnými bakteriemi a udržovat zdravou rovnováhu mezi mikroorganismy.
Čtyřnohý obyvatel bytu je zbaven takových příležitostí. Výrobci krmiv však berou v úvahu tyto nedostatky správné výživy a obohacují stravu. Například suché krmivo Optimeal pro dospělé kočky obsahuje prebiotikum Actigen. Normalizuje rovnováhu střevní mikroflóry a zajišťuje zdravé trávení.
Slané suché krmivo pro štěňata velkých plemen obsahuje probiotikum Lactobacillus acidophilus HA-122. Zlepšuje stravitelnost krmiva a posiluje imunitní systém.

Závěr
Uvedené složky nepokrývají celou škálu receptur. Do krmiva se mohou přidávat různé bylinné extrakty, koření a pod. Hydrolyzované krunýře korýšů pomáhají podporovat zdraví kloubů. Yucca Schidigera nebo její extrakt normalizuje činnost střev a snižuje zápach exkrementů. Všechno, co výrobce dává do krmiva, plní svou funkci a má svůj důvod.
Nyní chápete, z čeho se vyrábí suché krmivo pro kočky nebo psy, a víte, že ve složení dobrého výrobce není nic strašného. Jak ale zjistíte, zda je výrobce dobrý? Pečlivě si prostudujte štítek, poraďte se s veterinářem a sledujte chování vašeho domácího mazlíčka. Ani velmi drahé krmivo nemusí být pro vašeho mazlíčka vhodné, vše je velmi individuální.
Pamatujte na pravidla skladování potravin: otevřený obal byste neměli nechávat na slunném místě, jinak obsahující tuky v granulích rychle oxidují a žloutnou. Nekupujte krmivo z otevřených pytlů, zvláště pokud je v obchodě vysoká vlhkost. Nemoci se v takových krmivech vyvíjejí aktivněji a mohou způsobit otravu jídlem pro vašeho domácího mazlíčka.